Patiëntinformatie contactallergietesten

U kreeg een afspraak voor het uitvoeren van contactallergietesten (epicutane lapjesproeven). Hierbij wordt u getest voor een laattijdige allergie (type 4 allergie met eczeemreactie na enkele dagen) op producten waarmee uw huid in contact komt (via direct contact, via de lucht of zeldzaam via inname).

Testing

Het testen gebeurt op de rug en daarom moet de rug vrij zijn van eczeemletsels tijdens de week van de testen. De rug mag de laatste dagen niet met een cortisonezalf behandeld zijn. Ook  mag er geen cortisone via een spuit of langs de mond gegeven zijn gedurende de laatste 2 weken.

U dient drie keer te komen voor de testen:

  • op maandag ( voormiddag of namiddag), woensdagvoormiddag en vrijdagvoormiddag.
  • of op dinsdagvoormiddag, donderdagvoormiddag en vrijdagvoormiddag. 

Als u enkel een afspraak kreeg voor een maandag of een dinsdag, dan zal u op dat moment uw aanvullende afspraken krijgen voor woensdag, donderdag en vrijdag.

 

Procedure

De eerste dag (maandag of dinsdag) worden u eerst wat vragen gesteld over de gecontacteerde stoffen. Daarna plaatsen we de vermoedelijke allergenen in kleine kamertjes onder een kleefpleister op de rug. Deze procedure veroorzaakt geen pijn. De totale consultatie bedraagt ongeveer één uur. Het is zeer belangrijk dat u op de eerste dag zelf de producten meebrengt die u hebt gebruikt en waarvan wordt vermoed dat ze de eczeemreactie hebben veroorzaakt of verergerd.                                                                              

Breng steeds alle gebruikte zalven, crèmes, lotions, oogdruppels, ... mee. 
Breng ook andere producten mee als die in verband staan met u probleem: 

  • Cosmetica (parfum, dag- en nachtcrème, make-up, shampoo, haarlak, haarverkleuring, ontschminking, lipstift, mascara, nagellak,…..) liefst met de verpakking
  • Hygiëneproducten (douchegel, badproducten, deodorants,…)
  • Handschoenen
  • Schoenen (bij eczeem aan de voeten)
  • Kledij
  • Producten waarmee contact tijdens beroep (oliën voor mecanicien, beroepskledij, verbeteraar en meelsoorten voor bakkers, bloemen en planten voor bloemist,…)


De tweede dag (woensdag of donderdag) worden de kleefpleisters en de producten verwijderd en de testplaatsen worden met stift aangeduid op de rug. De positieve reacties worden genoteerd. Op vrijdagochtend worden de testen voor een tweede keer afgelezen. Deze tweede aflezing is noodzakelijk omdat verscheidene producten slechts laattijdig positief worden. U krijgt informatiebladen mee in verband met de producten waarvoor u allergisch bent. De tweede en derde consultatie nemen elk ongeveer 15 minuten  in beslag.

Gedurende de week van de testen mag de rug niet gewassen worden. U kunt dus niet baden noch douchen. Ook inspanningen en sporten waarbij erg gezweet wordt, moeten vermeden worden.


Mocht u toch om de één of andere reden belet zijn voor de testen dan vragen we u met aandrang om zo vroeg mogelijk te verwittigen op tel: 011/81 46 66.

 

Opgelet: Voor volgende zaken neemt u altijd telefonisch contact op:

maak een afspraak

- afspraken voor méér dan 1 persoon

- dringende problemen doorverwezen door de huisarts

heelkundige ingrepen

huidcontrole

controle moedervlekken

allergietesten

spatader-behandeling

lichttherapie PUVA

lichttherapie UVB

Bij niet of laattijdig annuleren van uw afspraak kan een administratieve kost aangerekend worden.